És Téged mi érdekel?
2017. november 18. írta: Vécsey Szandra

És Téged mi érdekel?

girl-2510931_1280.jpgMeggyőződésem, hogy mindenkinek van valamihez tehetsége, valami, amiben igazán jó lehet. Sőt, azt is gondolom, hogy akinek valamihez tehetsége van, aziránt ösztönösen érdeklődik is, így lesz egy játékait szétszerelő gyerekből villamosmérnök, autószerelő vagy fémhulladék-gyűjtő…

Az ösztönös érdeklődés azonban gyakran elterelődik: elterelik a haverok, a divat, a tanár, a szülő vagy az önismeret hiánya. Nemegyszer tapasztaltam egyetemisták körében, hogy mintha ciki lenne érdeklődni valami iránt. Elköteleződni egy szakmának, egy témakörnek. De megkockáztatom azt is, hogy nem tudják megmondani, hogy mi érdekli őket igazán. És ugyanez a kör néz rám elnéző mosollyal, amikor arról beszélek, mennyire fontos, hogy megtalálják a hivatásukat, mert abban tudnak később igazán fejlődni. Ez luxus – mondják a szemek velem szemben.

És persze bagoly mondja verébnek: én is így vagyok ezzel. Gyerekként naplót vezettem és iskolást játszottam a babáimmal - sokáig tanár akartam lenni. Aztán lett egy igazán jó tanárom, annyira, hogy azt gondoltam, hogy egy tanár vagy ilyen legyen, vagy semmilyen. És mivel úgy hittem, hogy én nem tudnék ilyen lenni, inkább le is tettem az egészről. Viszont a tanár-játékom másik része a játék-naplóban való adminisztrálás volt. És hát mi lettem, na mi? Admin. (Értsd: irodai alkalmazott, irodista, csinovnyik, stb.) Ezen kívül szerkesztem a munkahelyi honlapot, illetve kommunikálok a munkahelyi facebookon. Régebben írogattam kisebb újságba, most meg blogot vezetek. És néha órát tartok, hobbiként. Véletlen?

A felsőoktatásba kizárásos alapon jelentkeztem: úgy gondoltam, nem lehetek tanár, és egész biztosan tudtam, hogy nem akarok orvos, ügyvéd, bölcsész és mérnök lenni. A kommunikáció szakra nem mertem jelentkezni, mert körberöhögtek volna a szóbeli felvételi vizsgán. A művészeti ágak szóba se jöhettek, és nem álmodtam arról se, hogy tűzoltó legyek vagy katona, így kizárásos alapon a közgazdász-pálya felé fordultam. Gyűjtöttem mellé újságírói végzettséget, és online marketing menedzseri papírt is, akár már kártyázhatnék is velük. És mit csinálok még mindig? Kb. ugyanazt, mint a közgazdász-diploma, az újságírói és az online marketing végzettség előtt. Bár gazdagabb lettem az új ismeretekkel, és tudatosabban használok eszközöket, mégsem váltottam munkahelyet, vagy legalábbis munkakört. Mert mi kell ahhoz, hogy valaki ráálljon egy érdeklődési körének megfelelő útra? Egyrészt tudnia kell, hogy mi az, ami igazán érdekli. Majd azt kell mondani, hogy belevágok, hogy ezért szívesen éjszakázom, és nem érzem az idő múlását, mert engem ez érdekel. Felvállalni, meglépni, fejlődni és hinni, hogy sikerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://levezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr8213086046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.