Örömsakk
2018. április 08. írta: Vécsey Szandra

Örömsakk

dsc_0047.JPG

Talán már említettem, hogy Dorka lányom sakkozik. Olyannyira sakkozik, hogy 3+1 fős csapatával ötödik lett a budapesti fordulóban, és ezzel bejutottak az országos sakk diákolimpiára, amelynek idén Szombathely adott otthont. 

Nem lehet egyszerű egy ilyen versenyt megszervezni, ezúton is gratulálok a szervezőknek. (Nyilván eljut így... :) ) Budapestről 5-5, a megyékből 1-1 csapat jutott tovább, a tavalyi bajnokok automatikusan, a rendező jogán 1-1 csapat, és még akit meghívni gondol a Magyar Sakkszövetség, így lett az alsós lány korcsoportban 27 csapat. Mivel alsós-felsős-középiskolás korosztályokra bomlott a verseny, illetve nemek szerint is, ezért összesen 137 csapatot (3-4 fővel) és kísérőiket kellett elszállásolni, gondoskodni az étkezésükről, és megfelelő versenykörülményeket biztosítani. Ennél jobban ez utóbbit nem is lehetett volna megoldani, mert állítólag az ország legdrágábban felépített iskolájában kapott helyet a verseny. Annyira szép az az iskola, hogy azt kell hogy mondjam, erre nem sajnáltam a pályázati pénzt. Tényleg... Kérdeznétek csak bármelyik stadionról.. No de ezt most hagyjuk. :)

A budapesti versenynél lényegesen barátságosabb helyszín mellett a forgatókönyvre sem volt panasz: pénteken érkezés, majd szombaton délelőtt 3 kör, délután 2, vasárnap délelőtt szintén 3. Az iskola tornaterme akkora, hogy akkorát még nem is láttam, egy átlagos tornaterem legalább kétszer elférne benne. Vagy háromszor.. Szerintem körbe se tudnám futni. Mondjuk a kisebbeket se tudom... :)  Ide állították fel a rengeteg sakkasztalt, párhuzamos, rendezett sorokban. Nem maradhattak bent a szülők, csak a páholyból figyelhették a játékot - valaki volt olyan felkészült és távcsővel érkezett. 

Képzeljetek el rengeteg csillogó szemű kislányt, kisfiút, nagylányt, nagyfiút, akik sakkozni akarnak! Itt leomlik minden sztereotípia a sakkos népekről. Hogy az alsós lányoknál maradjunk - akár a mi csapatunknál: huncutok, játékosak, kergetőznek az iskola hatalmas udvarán, mászókáznak, néha nyávognak (szó szerint), majd leülnek a sakktáblára, és olyan lépéssorozatokat csinálnak, hogy meglepődnének a felnőttek. Néhányan már meg is lepődtek..  És tényleg érdekli őket. Szünetben (ld kép) a Gábor bá', az oktatójuk elemzi a lépéseket, mit lehetett volna másként, jobban. Megtanulják, hogy a hiba azért jó, mert tanulni lehet belőle, az erősebb ellenfél is azért jó, mert tőle is lehet tanulni. Sakk közben nemcsak logikát, stratégiát, taktikát, koncentrációt tanulnak a gyerekek, hanem azt, hogy hogyan kell kiállni magukért, és bírót hívni, ha a másik szabálytalanul játszik, és hogyan kell sportszerűen viselkedni. Ahogy néztük, ez utóbbit nem mindenhol tanították. Volt olyan ellenfél csapat, akinek nagy, vastag betűkkel az volt a pólóján, hogy "Add fel!"., és sietve eldicsekedtek azzal, ki milyen erős sakkjátékos. Ráadásul az egyik lánynak csörgött a csengő a karkötőjén, ami roppant idegesítő, ha az ember koncentrál. Sportszerűtlen pszichés nyomás. Úgyhogy még egy tréninget kértünk a jövőre tekintettel: mit tegyen az ember a fenti esetben? A sakk a figyelem sportja, ha valakinek valami elvonja a figyelmét, akár külső tényező vagy belső bizonytalanság, azonnal kihat a játékra, és tönkreteheti a meccs kimenetelét. De ha ezzel tudnak kezdeni valamit legközelebb, az egy életre hasznos tudás lesz...

Összességében a város szép volt, a verseny izgalmas, a hangulat remek, a lányaink pedig ügyesek: 27 csapatból a 15. helyezést érték el, amely igen szép teljesítménynek számít egy országos megmérettetésben. Ezer fejlesztési tervünk van a jövőre nézve, már le is töltöttünk három alkalmazást... :) 

(Fotó: Bodnár Károly, ezúton is köszi! :) )

A bejegyzés trackback címe:

https://levezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr1113818858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.