A félelem koronája
2020. február 05. írta: Vécsey Szandra

A félelem koronája

hongkong-2654531_1280.jpgUPDATE: A lenti bejegyzést 2020. február 5-én publikáltam. Ma, 2020. március 14-én már megérkezett hozzánk is a járvány, március 11-től veszélyhelyzet van Magyarországon. Az influenzával összevetett halálozási ráta a bejegyzésben pontatlan, de igazából nem is találtam pontosat. Ma szembe jött velem egy videó a Zállatorvostól, amiből kiderül, hogy miért nincsenek jó számok. Ajánlom mindenkinek: https://www.youtube.com/watch?v=fBVoXWOPYCc  

--

Megdöbbentő folyamatnak lehetünk szemtanúi. Elkezdett terjedni egy vírus, amelynek halálozási rátája kisebb, mint egy mezei influenzáé. Persze nem jó, hogy így van, és persze tegyenek meg mindent ellene - nem ez a kérdés. De nézzétek meg, micsoda médiaszenzációt csináltak belőle, micsoda pánikot gerjesztettek! 

Újságírói szemmel kiváló alapanyag egy jól dokumentált vírus:

 • amitől az emberek félnek, arról olvasni akarnak - jót tesz az olvasottsági mutatóknak;
 • lehet ábrázolni infografikán a terjedését - jól néz ki;
 • lehet számolgatni a megbetegedések és a halálozások számát - valamiért borzongani is szeret a nyájas olvasó;
 • lehet mutatni a heroikus küzdelmet, amellyel a vírus ellen küzdenek Kínában és világszerte - hálás téma, szeretjük a hősöket;
 • lehet cikkezni az emberekről, akik szerencsésen lekésték a vuhani repülőjáratot, és azokról, akiket kimenekítettek onnan - mint a filmekben;
 • a jóakaróknak újabb fórum a "Mossá' má' kezet!" üzenethez;
 • lehet összeesküvéselméleteket szőni;
 • szidni a globalizációt;
 • szidni azt, aki nem megfelelő drámaisággal áll a témához a közjó érdekében;
 • lehet számos kis színest hozni arról, miként hat az emberek életére a média-gerjesztette pánik,
 • lehet arról cikkezni, hogy nem szép dolog kirekeszteni egy komplett népcsoportot csak azért, mert kínai származásúak,
 • és persze lehet elemezni ezt az egész jelenséget - mondjuk egy blogban...

Ha az ember csak a címeket olvassa el, akkor is érzékeli, hogy ez valami komoly, ha ennyit foglalkoznak vele, és meglehetősen nyomasztó, hogy állandóan címlapon tárgyalják a témát. Teljesen mindegy, hogy egyébként az influenza menetrend szerinti járata már megérkezett, és valóságként van jelen a hétköznapjainkban. Az influenza halálozási rátája magasabb, ráadásul az országunkon belül is többen kapják el, mint amennyi megbetegedés van szerte a világon koronavírus miatt: "2020. január 27. és február 2. között 30 000 fő, az előző hetinél 72,0%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel" (ANTSZ) - azaz az előző héten és most összesen uszkve 47 000 ember kaphatta el az influenzát; index.hu: "Kínában összesen 17 300 koronavírusos esetet tartanak számon", de a becslések is 75 e fő körüli fertőzöttre tippelnek. Kínában, ahol több, mint 1 milliárdan élnek...  Tehát a veszélyeztetett csoportok jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve Magyarországon, mint a koronavírus esetén, ami momentán csak mutatóban van - hála az ilyenkor szokásos protokoll szerinti konkrét intézkedéseknek. De - úgy tűnik - az influenzát már megszoktuk, nem hír.   

Árulkodó képek az érdeklődésről a Google keresések alapján: 

Az influenza-járvány érkezését onnan lehet tudni a legbiztosabban, hogy beütöd a Google Trends-be... Minél aktuálisabb, annál nagyobb rá az érdeklődés. Ez az éves statisztikája az influenza szónak Magyarországon: 

influenza-mo.jpg

Láthatóan az érdeklődés január-február tájékán csúcsosodott ki tavaly is és most is, amikor a járvány körülvesz minket, és átzakatol rajtunk. 

Namost arra is van mód, hogy a fenti érdeklődés mértékét összevessük a koronavírus iránti érdeklődéssel, amelyből mindössze pár esetet regisztráltak összesen itthon és a környező országokban:

flu-korona-mo.jpg

A kék vonal továbbra is az előbb mutatott influenza iránti érdeklődés, csak mellétettem a koronavírusra indított kereséseket is... Íme a távoli ismeretlentől való félelem és a valóság iránti érdeklődés összevetése... 

De legalább hozzuk a világátlagot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://levezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr7815448332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.